Helyjegy.

Megosztom

Tisztelt Elnök-vezérigazgató Úr!

Több vasutas munkavállaló fordult szakszervezetünkhöz családtagjaikat, barátaikat, vagy ismerőseiket helyjegy vásárlással kapcsolatban ért kellemetlenség, sérelem miatt.

Javaslatunk célja az etikus szolgáltatói magatartás elérése. Mivel nem kis számú esetről van szó, és mi magunk is méltánytalannak érezzük a jelenlegi gyakorlatot, ezért az alábbi javaslat megfontolását kérjük Öntől.

A hatályos utasítás szerint, amennyiben egy helyjegyköteles vonatra értékesítésre kerül az összes hely, és a pénztáros nem tud kiadni helyjegyet, azonban az utas érvényes menetjeggyel, de helyjegy nélkül száll fel a vonatra, a jegyvizsgáló pótdíj kiszabása mellett nem helyre szóló helyjegyet ad ki részére.

Az esetek többségében ez azt jelenti, hogy helyjegy és pótdíj együttes fizetése ellenére az utas a vonat folyosóján állva teszi meg az utat. Az orosz-ukrán háború miatt országunkban nagy számú menekült utazik, sokan őket okolják a zsúfoltságért. Különösen a hétvégi vonatokra szinte lehetetlen helyjegyet vásárolni. Egyes régiókban időszakonként eddig is “teltházasak” voltak a vonatok, azonban ez egyre több viszonylatra igaz.

Az utasok kevésbé toleráns része ezért a menekültekre haragszik, mondván, hogy nem elég, hogy ingyen utaznak, másoknak miattuk kell többet fizetni és cserébe kényelmetlenül utazni.

Természetesen lehetőség van elővételben is megvásárolni a menet- és helyjegyet, azonban az utazás nem minden alkalommal tervezhető pontosan előre, és nem mindenki rendelkezik online jegyvásárlásra alkalmas készülékkel és bankkártyával.

A javaslatunk lényege, hogy a konkrét helyre szóló helyjegy elfogyása esetén a jegypénztár, vagy jegyautomata nem helyre szóló „helyjegyet” adjon az utas részére, így a vétlen utasnak nem kellene pótdíjat fizetni. Javaslatunkkal egyúttal az etikus szolgáltatói magatartás is megvalósítható.

Bízunk abban, hogy javaslatunkat a MÁV-START Zrt. vezetése sem tartja elvetendőnek, így az egyetértésre és elfogadásra talál.

2022.03.15. Dr. Homolya Róbert – helyjegy.

Szakszervezeti álláspont.
fotó: kozlekedotomeg.blog.hu