Konzultációt kezdeményeztünk a jutalom csokoládékért végzett utasszámlálás ügyében

Megosztom
2024.05.14. Dr. Mosóczi László - konzultáció utasszámlalás

https://444.hu/2024/02/06/felmilliardot-kapott-lazarektol-utasszamlalasra-egy-ceg-merci-csokival-fizette-ki-a-munkat-vegzo-mav-dolgozokat

Félmilliárdot kapott Lázáréktól utasszámlálásra egy cég, Merci csokival fizette ki a munkát végző MÁV-dolgozókat

„Betekinthettem a »csokis« utasszámlálás szerződésébe Lázár minisztériumában és megdöbbentem” – írja Facebook-oldalán Hadházy Ákos független parlamenti képviselő. A politikus már korábban beszámolt arról, hogy a Lázár vezette építési és közlekedési tárca utasszámlálást rendelt egy cégtől. „Eddig annyit tudtunk, hogy a pénzt ugyan a vállalat kapta, de az utasokat a kalauzok számolták ingyen, pontosabban egy csokiért cserébe” – írta

Most már azt is tudjuk, milyen és mennyi csokiért, és hogy összességében mennyi munkát számolt el papíron az ezzel megbízott Trenecon Kft. A cég egyébként négy magyar magánszemély tulajdonában van, éves árbevétele 2020 óta kétmilliárd forint fölött van (előtte is közel annyi volt).

Hadházy posztja szerint az 507 000 000 forintos megbízási díjnak része volt egyebek mellett 1800 munkanap utasszámlálás, amire napi 85 000 forint plusz áfát számoltak el.

A cég 2560 doboz Merci csokival díjazta a munkában részt vevő MÁV-dolgozókat, mivel egy ilyen csoki gyorskeresésünk (ld.: Google) szerint 2500-2600 forintba kerül, erre nem költhettek többet 7 000 000 forintnál.

Maradt tehát még 500 000 000 forint. Ebből futotta 200 mérnöki munkanap (21,5 millió forint) a „módszertan kidolgozására”, elment 1000 munkanap a meglévő adatok beszerzésére (a legjobb munka lehetett), aztán 200 munkanapot vitt el a megszerzett adatok szintézise, végül 1500 munkanapot vett igénybe az összegző tanulmány megírása. „A tanulmányt a bérletek hatásairól kellett írni, illetve a járatok kihasználtságáról”, írja Hadházy.

A szerződés szerint a vonalak koncesszióba adását készítik elő, „gondolom, ez alapján lehet majd a nyereséges vonalakat Lőrinc vasutas cégének (V-Híd) adni, illetve újabb veszteséges vonalakat megszüntetni”, fogalmazott a politikus, aki az egész tenderről azt írta: „nem tűnik túlzásnak csalásról is beszélni, nem csak egyszerű pofátlanságról”.

Összesen 2560 doboz Merci csokoládét osztottak ki a munkát végző MÁV-kalauzoknak.

Több mint félmilliárd forintot kapott utasszámlálásra a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériumtól egy cég, amely azonban a számlálást végző MÁV-kalauzokat nem pénzben, hanem csokoládéban fizette ki – írta Facebook-posztjában Hadházy Ákos.

A független képviselő korábban is írt már az esetről, de akkor még nem voltak ismertek a részletek. Most betekinthetett a szerződésbe, ami alapján azt írta:

  • a munkát megnyerő Trenecon Kft. 507 millió forintot kapott az intézkedésért,
  • a számlálást végző MÁV-kalauzokat pedig 2560 doboz Merci csokoládéval „fizette ki”.

A munka azért nem csak a vasúti utasszámlálásról szólt. A feladatok és a Trenecon számlázása a következőképp nézett ki:

  • Napi 85 ezer forint + áfát számoltak el egy számolóbiztos napi munkadíjaként (és ugyanennyit az adatok feldolgozásáért, elemzéséért, tanulmányírásért stb.).
  • Csak a számlálásra 1800 munkanapot írtak, ez összesen 195 millióba került.
  • 200 mérnöki munkanapot írtak a módszertan kidolgozására, 21,5 millióért.
  • 1000 napot, 107 milliót a meglévő adatok beszerzésére (a Volán- és MÁV-jegyeladások digitálisan történnek, illetve a KISS motorvonatok automatikusan számolják az utasokat. Így Hadházy szerint az adatok lekérdezésére, azaz néhány kattintásért és levelezésért annyi pénzt kaptak Lázártól, mintha egy mérnök három évig csak ezzel foglalkozott volna reggeltől estig, napi bruttó 107 ezer forintért).
  • 200 munkaóra „az adatok szintézisére” 21,5 millióért.
  • 1500 munkanap egy összegző tanulmányért 160 millióért (a tanulmányt a bérletek hatásairól kellett írni, illetve a járatok kihasználtságáról. A szerződés szerint a vonalak koncesszióba adását készítik elő ezzel. Hadházy feltételezi, hogy ez alapján lehet majd a nyereséges vonalakat Mészáros Lőrinc vasutascégének, a V-Hídnak adni, illetve újabb veszteséges vonalakat megszüntetni).

Hadházy hozzáfűzte, hogy a Volánbusznál az ingyenesen utazók is kapnak jegyet, amit a rendszer rögzít, így ott még kevesebb munkája volt a cégnek, mint a vonatokon. A vasúton az ingyen utazókat külön meg kellett számolni, illetve a vármegye- és országbérletek használtságát kellett ellenőrizni – ezt csinálták a kalauzok egy-egy doboz Merci csokiért.

Amikor Hadházy először érdeklődött a részletek iránt, Lázár János csak annyit válaszolt neki, hogy a szerződés részletei benne vannak a nyilvános adatbázisban. Nyilvános azonban csak egy 3 milliárdos keretszerződés volt szerinte, amit több tanácsadó céggel kötöttek általános mérnöki tanácsadásra. Ebből nem derült ki, hogy az összegből mennyit költöttek. Végül többszöri kérésre árulták csak el, hogy 507 millió ment az utasszámlálásra.

Napi pofátlanság: 2023 Magyarországán egy tábla csoki/nap a bére az utasszámláló kalauzoknak – és nem az Úttörővasúton!

Jegyeket, bérleteket kérem ellenőrzésre – mondta eddig a kalauz a vonaton, majd miután megkapta és lyukasztotta -na jó, ez még az „átkosban” volt- akarom mondani kezelte, tovább állt a soron következő utastárs mellé. Így ment ez eddig. Ám most eljött a XXl. századi jó világ: egy tábla csokiért kimutatást kell írniuk az utazóközönség számáról.

2023.11.09 13:25  Láng Viktória 

Jegyeket, bérleteket kérem ellenőrzésre – mondta eddig a kalauz a vonaton, majd miután megkapta és lyukasztotta -na jó, ez még az „átkosban” volt- akarom mondani kezelte, tovább állt a soron következő utastárs mellé. Így ment ez eddig. Ám most eljött a XXl. századi jó világ: egy tábla csokiért kimutatást kell írniuk az utazóközönség számáról.

Dübörgünk!

“Beszéljen helyettem a parancskönyv!!! Egy 300-500 millió nettó éves nyereséget elkönyvelő cég egy darab csokival szúrja ki a nekik dolgozó (szerintem jogtalanul munkára kényszerített) jegyvizsgálók szemét! Tisztelettel”

-írta a képernyőfotót elküldő felháborodott vasutas Hadházy Ákos képviselőnek.

Trenecon Kft. megoldja „okosba”?

„Egy tábla csokoládét kapnak a kalauzok “ajándékba” azért, mert utasokat számolnak a MÁV járatain. A nagyvonalú ajándékot az a cég adja, aki sok tízmillióért  vállalta el a feladatot. A mellékelt képernyőfotókból kiderült, hogy egy Trenecon Kft. nevű céget bízott meg az állam a munkával.

A cég évente majdnem három milliárd (!) bevétellel és 73 munkavállalóval rendelkezik.

De nem ők szálltak a vonatokra, hanem -valószínűleg törvénytelenül- a MÁV jegyvizsgálóit kényszerítik arra, hogy az ingyenesen utazók számát egy héten keresztül rögzítsék a vonatokon (a jeggyel utazókét ugye automatikusan rögzíti a jegyvizsgáló szoftver).

A Trenecon Kft-nek tehát csak annyi a feladata, hogy egy táblázatba beírja az összeget. Meg kiossza a csokikat, ugye.”