Első lépés a damaszkuszi úton?

Megosztom

Meglepő mondatra bukkantunk a Vasutasok Szakszervezete oldalán!

https://www.vsz.hu/hirek/mavcsoport/mennyi-legyen-a-beremeles-jovore/

 Láthatóan a fiuknak sikerült leküzdeniük az amnéziát, és inflációt követő emelés követelését fogalmazták meg a 2024-re vonatkozó béremelési vágyukban. Igaz ezt az igényt még most sem az alapbérre vonatkozóan merészelték megfogalmazni. Csupán a kollektív szerződések fix összegű tételeinek az inflációt kompenzáló emelés vonatkozásában érzik szükségesnek! Persze mondhatni, már ez is váratlan lépés!
 Emlékezzünk szomorúan, 2021 nyarán a „nagy” szakszervezek vezérei a munkáltatót kiszolgálva a követelésüktől elálva, a minimálbér emelés és az infláció követésére vonatkozó garanciák megállapodásba foglalása nélkül kötöttek meg a legutolsó és siralmas hároméves bérmegállapodást. Az eredményt a vasutasok többsége szenvedi. Az éveken át halmozódó hatalmas anyagi veszteség jószerével nyomorbe, megélhetési válságba taszította az kis jövedelmű vasutasokat.
 Az árulás nehezen megbocsátható. Mivel a garanciák megállapodásba foglalásának a célja pontosan a kiszámíthatatlan, nem kívánt gazdasági változások kockázatainak az elkerülése.
Ráadásul e védelemi autonómatizmus a bérmegállapodásokban való szerepeltetése korábban természetes volt. Ezért a 2020. év végi MOSZ-VDSZSZ-VSZ közös, egy évre szóló bérkövetelés még tartalmazta!

https://www.vdszsz.hu/8279-ber2021-a-bertargyalasok-mielobbi-megkezdeset.html

 A kimaradás okára a fiúk sohasem adtak magyarázatot. Így még nem vallhatták meg, hogy cinkos szándékosság, vagy csoportos amnézia miatt kötöttek olyan megállapodást, amely hatálya alatt a vasutas munkavállalók a jövedelmük több. mint a harmadát veszítették el, vásárlóerőn mérve!
 Ezt a kötő felek a mai napig nem voltak képes senki elismerni. Így azután a fiúk meg sem próbálkoztak az elveszített jövedelem visszaszerzésére a munkáltatóval nem hogy megállapodni, de még tárgyalni sem!
Ezért örvendetes fejlemény, hogy az amnézia múltával és talán a lelkiismert éledezésével kezd visszatérni az emlékezet, miáltal a kollektív szerződések fix összegű tételeit a pénzromlás – igaz pontosan nem meghatározott – mértékével szeretnék kompenzálni!

HAHÓ! JÁNOS ZOLTÁN elnök és MÁV Zrt. FB tag UrakI Miattatok a munkabérek is elinflálódtak!

 Tessenek megkérni a munkáltatót, hogy a hároméves megállapodás lejártakor méltóztasson mérleget készíteni, összevetni a megállapodás előtti és azt követő gazdasági környezet hatását az alapbérekre, és megállapítani a változás mértékét továbbá megállapodni abban, hogy milyen határidőn belül lesz képes az elveszített jövedelem pótlására!

 Ja, hogy ez ciki? Kiderülne, hogy mekkora bért veszítettek el tagjaitok és a vasutasok? Meg hát amúgy is, ez szakszervezeti feladat, a munkáltató által kikért állandó konzultációs partnereknek meg mi köze ehhez? Elvégre is erre szerződtetek a munkáltatóval, ezután jár a havi pár misi apanázs!

szerző: KVSZ
fotó: Internet