A betegre dicsért bérmegállapodás valósága.

Megosztom

2023 januárjában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 528 000, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 363 900 forint volt – írja a KSH adatközlésére hivatkozva a Pénzcentrum.

A statisztikai hivatal ezentúl nem csak azokat a munkáltatókat veszi figyelembe, ahol öt embernél több munkavállalót foglalkoztatnak, vagyis most először a munkáltatók teljes köre bekerült a keretstatisztikába.
A bruttó átlagkereset 16,1, a nettó átlagkereset 16,0 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban, de a fogyasztói árak 25,7 százalékos növekedése mellett,
a reálkereset 7,6 százalékkal csökkent.
A decemberi, 24,5 százalékos pénzromlás mellett az év utolsó hónapjában 5 százalékkal esett vissza a reálkereset. Vagyis hiába nőttek a bérek, a keresetek vásárlóereje még tovább csökkent.
A tavalyi évet még 12 százalék körüli béremelkedéssel indítottuk, aztán 14-16 százalékra ugrott az ütem, míg végül az év végén 18 százalék feletti számok érkeztek. Az áremelkedés ütemével azonban nem tudta tartani a lépést a bérek vásárlóereje, ami a kiskereskedelem forgalmának zuhanásában is tetten érhető.
Idén januárban a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 294 500 forintot ért el, vagyis
a munkavállalók felének kevesebb, mint háromszázezer forintból kell gazdálkodnia havonta. 

A fenti átlagot tükrözi a MÁV-nál foglalkoztatottak bére is.
Azonban a vasutasok számára az egyébként is vigasztalan számokat még elszomorítóbbá teszi, ha azokat a maguk foglalkoztatási viszonyaira figyelembe véve nézik.
Hiszen a fenti adatok a műszakpótlék címén kifizetett és a rendkívüli munkaórákért járó munkabér elemek beszámításával értendők, amelyek aránya a vasutas jövedelmek esetében jóval meghaladják az országos átlagot.
Tehát a vasutasok munkahelyi kizsákmányolása szembeötlő.
Nagy kár, hogy a bérdiktátumok aláírására mindig kapható tollaikat szorongató két jómadarat az a keserű tény cseppet sem zavarja.
A legfontosabb számukra, hogy a munkáltató kimeríthetetlen bőségszarujából a permanens vasutas árulásért járó, havi pár millió Ft járandóságuk rendre megérkezzen a bankszámlájukra.
Szegény fiúk. Hiába fognak majd a kongresszusaikon a küldöttjeik előtt esdekelve mea culpázni. A tagjaikat eláruló cselekedeteikért bizonyára bűnhődni fognak.

szerző: KVSZ
fotó: Internet