2023.01.10. MÁV-START VÉT

Megosztom

A humán vezérigazgató helyettes nem tudja megmondani, hogy a MÁV vezetése mekkora bérfejlesztési igényt, elvárást közölt a tulajdonossal.
Az ember azt gondolja, hogy aki egy társaság humán gondjaival bíbelődik, annak van némi sejtése arról, hogy az adott gazdasági és szociális körülmények ismeretében a munkajövedelmek milyen struktúrájú és mértékű változása kívánatos.
Szakszervezetünk ezért is bátorkodott a MÁV Zrt. humán vezig. helyettesétől udvariasan az ülés vége felé az egyebek napirendi pont tárgyalása során megkérdezni, hogy a MÁV Zrt. vezetése milyen mértékű bérelvárást fogalmazott meg a tulajdonos felé.
Mi tagadás. Fel sem merült bennünk, hogy nem lesz válasz.
Hiszen triviális feleletet vártunk.
Például:
A munkatársaimmal az elemzéseket elvégezve, a szakszervezetek bérköveteléseit megismerve, a MÁV vezetéssel egyeztetve, és természetesen a szakminisztériummal is tárgyalva úgy véljük összességében 2023. január elsejei visszamenőleges hatállyal 15 százalékos átlagos alapbér fejlesztés a társaság részéről vállalható igény a tulajdonos irányába.
Vagy.
A tulajdonos minket nem kérdezett, mi pedig nem szóltunk. Annyit ad amennyit akar, illetve tud adni.
Ennyi, és a kérdésre megvan a válasz.
Sajnos nem ez történt. Választ a VÉT résztvevői nem kaptak.
No ilyenkor van az, hogy tulajdonképpen mindegy ott vagyunk ezen üléseken, vagy nem.
A megtagadott válasz ugyanis sok mindenre válaszul szolgált.
Persze ezen ülésen bármilyen hihetetlen szakszervezetünkön kívül senki ember fia nem hozta szóba a 2023. évi bérfejlesztést.
Mindenki gondosan kerülte a témát.
Mintha a szakszervezeteknek nem az lenne a kutya kötelessége, hogy mindaddig míg nincs bérmegállapodás, addig minden fórumot kihasznál arra, hogy a munkáltatóból kiszorítsa a követelt bérfejlesztést.
(Igaz, majd elfelejtettük.
Van aláírt bérmegállapodás 2023. évre. Mégpedig 5 azaz őt százalék.)
Tehát nem csoda, ha az aláírók mindegyike szemlesütve lapít.
Sőt egyikőjük lelkendező híradásában rendhagyónak minősíti a MÁV Zrt. vezérigazgató helyettesének a MÁV START Zrt. VÉT ülésen történő megjelenését. Amely csupán azért történt, hogy a humán vezér jöttének okát majdnem elfeledve, nem sokkal az ülés vége előtt szakszervezetünk bérkövetelését tartalmazó felszólalását követően kihirdesse a jövő keddi CSÉT ülést. Ahol a tulajdonos bejelenti az 5% utáni, az 5%-nál jóval nagyobb mértékű további bérfejlesztést.
Az álnokság netovábbja.
Mintha nem tudnák, hogy valójában mi okból jelent meg a vez. ig. h., az ülésen néma Leventét alakító jogi főig. kíséretében.
Mi másért mint azért, hogy felügyeljék a szakszervezetünknek a MÁV-START Zrt. VÉT üléseiről való kizárását.
Hiszen a duó MÁV Zrt. VÉT üléseiről a “nagy” szakszervezetek lelkes segítségével, már jó egy évvel ezelőtt galádul száműzte az akkor alig pár hónapja megalakult KVSZ-t.
Most azonban a gondosan kitervelt öncélú akció váratlanul meghiúsult.
Ám az ördög nem alszik.
Látva a jogi főigazgató néma méreg nyelését, majd váratlan kivonulását lesz még próbálkozás.