Tisztelt Tagtársak!

Megosztom

A volános munkatársak okkal akarják és követelik munkabérük azonnali 10 %-os, és a jövő évtől kezdődően további 20 %-os emelését.
A munkáltató illetve a tulajdonos konok hajthatatlansága, álságos helyzetértékelése tettre sarkalta őket.
Harcba hívták egymást, maguk és családjuk egyre romló, hovatovább a kilátástalanságba torkolló sorsának megváltoztatására.
Az alábbi sajtóközleményük önmagáért beszél.
Szégyen, hogy az úgymond “nagy” szakszervezetek vezetői hallgatva segédkeznek abban, hogy a szégyenletes béralkujuk következményeként az idén, már semmi és jövőre csupán 5% béremelést adományozzon a kegyes tulajdonos a vasutasoknak, ami talán a hideg vízre elegendő.

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

FOLYTATJUK!

A SZAKSZ által levezényelt sztrájk eredményét, egy abban résztvevő autóbuszvezető kollégánk, hogy értékeli:
„Ami a számokat illeti, lenne néhány megjegyzésem.
1. A 18 ezer munkavállalóból az, aki épp szabadnapos, beteg, képzésen van, az nem tud sztrájkolni. Rögtön ki is esik néhány ezer fő.
2. A jelenlévők egy részének (pl. forgalmistáknak, jegypénztárosoknak, információsoknak) megtiltották a sztrájkot.
3. Aki elvileg sztrájkolhat, annak biztosítania kell az „elégséges” szolgáltatást, ami a járatok kétharmada, ha jól tudom.
Tehát, aki elvileg sztrájkolhatott, az nem 18 ezer volt, hanem talán 2000. Vegyük még hozzá, hogy egy részüket nem tájékoztatták megfelelően a törölt járatokról, vagy egyenesen megfenyegették. Így azért más a matek. Szerintem nincs okunk szégyenkezni.”

Vitézy Dávid államtitkár úr, az ATV szerda esti műsorában úgy nyilatkozott, hogy a Volánbusz 18 ezer munkavállalója közül csak 377 autóbuszvezető sztrájkolt, ez nem nevezhető a munkavállalók által erősen támogatott munkabeszüntetésnek.

Mindezek után a SZAKSZ operatív testülete, a mai ülésén az alábbi határozatot hozta:

A SZAKSZ Intéző Bizottsága (SZIB) a mai napon, a munkáltatóval folytatott bértárgyalások folytatása mellett döntött és ezzel párhuzamosan megszólítja a Volánbusz munkavállalóit.

A SZIB egyhangú határozatában kimondta, hogy a 18 000 munkavállaló körében az alapszervezetek, minden megyében már a holnapi nappal kezdjék meg a felmérést, hogy egyetértenek-e a SZAKSZ 6-7 pontos követeléseivel és a tárgyalások eredménytelensége esetén támogatnának-e, egy további 1-2 napos munkabeszüntetés sorozatot.

Abban az esetben, kerülne a sikertelen egyeztetések után a sztrájk bejelentésre, ha a 18 000 munkavállaló egyharmada (6000 fő) a támogatói ívet aláírja. A teljes állományi létszám csak akkor kerül figyelembe véve a kiértékelés során, ha a bíróság a megállapítási keresetünkben elmarasztalja Volánbuszt azért, mert az autóbusz-vezetői munkakörön túl nem állapodott meg az elégséges szolgáltatás mértékéről a karbantartó munkások és az adminisztratív dolgozókra vonatkozóan.

Akkor, ha a bíróság a Volánbusz sztrájkkal kapcsolatos magatartását nem tartja jogsértőnek, azzal kapcsolatban, hogy az autóbuszvezető munkakörön kívül nem volt hajlandó az elégséges szolgáltatás mértékéről tárgyalni a szakszervezetünkkel, akkor ismételten, csak az autóbuszvezetők körében tudjuk a sztrájkot meghirdetni és ebben az esetben, a 10 500 autóbuszvezető egyharmadának (3500 fő) a támogatása szükséges ahhoz, hogy az esetleges sztrájkot, az eredménytelen tárgyalások után a SZAKSZ újból meghirdesse.

Dobi István
elnök

30 6411118
dobi@szaksz.hu
www.szaksz.hu
https://www.facebook.com/Szolidaritás-Autóbusz-közlekedési-Szakszervezet-292544624096540

szerző: KVSZ
fotó: Internet