Megállapodás tervezetek

Megosztom

Kedves Tagtársak!

Szakszervezetünk az alábbi megállapodás tervezetekkel keresik meg a tagjainkat foglalkoztató vasút társaságokat, remélve, hogy az oly sokszor fennen hirdetett megbecsülés nem csupán pusztába kiáltott szó, illetőleg a vasutasok, és közvélemény felé tett hangzatos kinyilatkozás.

Az egyre sokasodó vasúti útjárókban történő tragédiák megelőzése érdekében pedig szeretnénk hogy ne csak ott történjen hatékony védelmi rendszer kiépítése amely átjáróban történt szörnyűség egy honatyát cselekvésre késztetett.

Budapest, 2022. május 24.

Üdvözlettel:

Bbp

elnök

Tényleg ez lenne a megoldás?

Szakszervezetünk ez év január 1-jén a tapolcai vasúti átjáróban történt halálos kimenetelű baleset miatt 2022. április 4-én konzultációt kezdeményezett, amelyre a MÁV Zrt. nem biztosította a megfelelő képviseletet.

Hatáskörrel és döntési jogosultsággal nem rendelkező munkatársakat küldött a „konzultációra”, így az eredménytelenül zárult.

Időközben a tragikusan életüket vesztett fiatalok szülei aláírásgyűjtést szervezetek „Félsorompót minden vasúti átjáróba!” felkiáltással. A MÁV Zrt.-t ez az akció sem rendítette meg, továbbra sem kezelte kiemelt fontossággal a témát.

A tapolcai vasúti átjáróban (a tragikus baleset helyszínén) végül mégiscsak felszerelésre kerül egy félsorompó Navracsics Tibor közbenjárásának köszönhetően.

Információink szerint ugyanis a tapolcai vasúti átjáróban életüket vesztő fiatalok szülei megkeresték Navracsics Tibort, kérve az intézkedését annak érdekében, hogy ne következhessen be újabb tragédia a tapolcai vasúti átjáróban.

Dr. Homolya Róbert végül Navracsics Tibor közbenjárására rendelte el a félsorompó telepítését Tapolcán. 4 ember élete és egy politikus közbenjárásra kellett ehhez. Szomorú!

De mikor kerül félsorompó Mindszentre, illetve a többi életveszélyes vasúti átjáróba? Hány embernek kell még meghalnia ahhoz, hogy az illetékesek „rendszer szinten” foglalkozzanak a kérdéssel?

A MÁV-Volán Csoport Hírlevélben szólítja fel a munkatársait, hogy „Hívjuk fel a figyelmet közös erővel a közlekedésbiztonságra!” Kampányuk célja a figyelemfelketés, amit úgy kívánnak elérni, hogy a vasutas és a volános munkatársakat arra buzdítanak, hogy e-mail aláírásukban helyezzék el a közlekedésbiztonsági kampány arculati elemeivel és fő üzenetével ellátott logót.

Tényleg ez lenne a MÁV-Volán Csoport nagy ötlete e kiemelet figyelmet és sürgős intézkedést igénylő kérdésben?

Megállapodás (tervezet)

Annak érdekében, hogy a vasutas munkavállalók egzisztenciális biztonságának megőrzéséhez, és javításához a MÁV Zrt., és a MÁV-START Zrt. lehetőségeire is figyelemmel hossztávon hozzájáruljon, a Korrekt Vasutas Szakszervezettel az alábbi megállapodást köti.

A MÁV-Zrt., és a MÁV-START Zrt. jelen megállapodásban visszavonhatatlanul vállalja, hogy mindazon vezető állásúnak nem minősülő a MÁV Zrt.-nél, valamint a MÁV-START Zrt.-nél foglalkoztatott vasutasok vonatkozásában, akik a fenti gazdasági társaságoknál összeszámítva legalább 1825 nap időtartamú munkaviszonnyal rendelkeznek, a jelen megállapodást aláíró gazdasági társaságok az érdekkörükben felmerült okokra hivatkozva (pl. csoportos létszámleépítés, létszámleépítés stb.) munkáltatói felmondással a munkaviszonyukat nem szüntetik meg.

A megállapodást az aláíró felek csak közös akarattal módosíthatják, illetve mondhatják fel.

A megállapodás 2022. június 1-től lép hatályba, és érvénytartama 2030. december 31-ig tart.

Jelen megállapodást az aláíró felek, az aláírás napján kihirdetettnek tekintik.

Budapest, 2022. május 31.

MÁV Zrt.                        MÁV-START Zrt.

Megállapodás (tervezet)

Annak érdekében, hogy a Rail Cargó Hungária Zrt. munkavállalói egzisztenciális biztonságának megőrzéséhez, és javításához a Rail Cargó Hungária Zrt. a lehetőségeire is figyelemmel hossztávon hozzájáruljon, a Korrekt Vasutas Szakszervezettel az alábbi megállapodást köti.

A Rail Cargó Hungária jelen megállapodásban visszavonhatatlanul vállalja, hogy mindazon vezető állásúnak nem minősülő a Rail Cargó Hungária Zrt.-nél foglalkoztatott vasutasok vonatkozásában akik a gazdasági társaságnál legalább 1825 nap időtartamú munkaviszonnyal rendelkeznek, a jelen megállapodást aláíró gazdasági társaság az érdekkörében felmerült okokra hivatkozva (pl. csoportos létszámleépítés, létszámleépítés stb.) munkáltatói felmondással a munkaviszonyukat nem szünteti meg.

A megállapodást az aláíró felek csak közös akarattal módosíthatják, illetve mondhatják fel.

A megállapodás 2022. június 1-től lép hatályba, és érvénytartama 2030. december 31-ig tart.

Jelen megállapodást az aláíró felek, az aláírás napján kihirdetettnek tekintik.

Budapest, 2022. május 31.

Rail Cargó Hungária Zrt.

Szerző: KVSZ
Fotó: internet