A semmiért döngetik a mellüket.

Megosztom

Ismét a nevetséges “közreműködő-megmentő” szerepében tetszeleg a VDSzSz Szolidaritás.

Honlapjukon volt képük azt állítani, hogy ők intézték el, hogy 12 volt Sberbankos számlával rendelkező munkavállaló postai úton kapja meg fizetését, mivel a megadott határidőn belül, ami 2022 március 2. 14 óra volt, nem nyitottak új bankszámlát és nem jelentették munkáltatójuknak a változást.

Vajon mi történt volna a közreműködésük nélkül. Ezt boncolgatjuk a cikkünkben.

kép: vdszsz.hu (2022.03.04. Közreműködésünkre postai úton kapják meg fizetésüket…)

Az európai szanálási hatóság 2022 március 1.-én végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál. A csődhelyzet miatt a Magyar Nemzeti Bank másnap, 2022 március 2.-án kelt H-JÉ-I-74/2022. Határozatában azonnali hatállyal visszavonta a bank működési engedélyét.
Az orosz tulajdonú Sberbank Magyarország Zrt-nek szerencsére mindössze 42 MÁV csoporthoz tartozó ügyfele akadt, akik közül harmincan másik bankszámlára irányították utalásaikat.

Na de térjünk vissza erre a hősies, halált megvető cselekedetre, amellyel a VDSzSz Szolidaritás a megmentő szerepében tetszeleg. Nézzük, hogy mit mond a munkabérről a Munka törvénykönyve.

154. § (1) A munkabért forintban kell megállapítani és kifizetni.
(2) A munkabért utalvány vagy fizetőeszköz helyettesítésére szolgáló más formában kifizetni nem lehet.

157. § (1) A munkabért a tárgyhónapot követő hónap tizedik napjáig ki kell fizetni.

158. § (1) A munkabért készpénzben vagy a munkavállaló által meghatározott fizetési számlára utalással kell kifizetni.
(2) A munkabér fizetési számlára utalással történő kifizetése esetén a munkáltatónak úgy kell eljárni, hogy a munkavállaló munkabérével a bérfizetési napon rendelkezhessen.

159. § (1) A munkabér készpénzben történő kifizetése esetén – eltérő megállapodás hiányában – a (2)-(6) bekezdésben meghatározott eltéréssel kell eljárni. (2)A munkabért, ha a bérfizetési nap heti pihenőnapra (heti pihenőidőre) vagy munkaszüneti napra esik, legkésőbb az ezt megelőző munkanapon kell kifizetni.
(3)A munkabért a bérfizetés előtti utolsó munkahelyen töltött munkanapon kell kifizetni, vagy a munkáltató költségére a tartózkodási helyére kell megküldeni, ha a munkavállaló a bérfizetési napon jogos okból nem tartózkodik a munkahelyén.
(69)A munkabért a munkavállaló munkahelyén vagy a munkáltató telephelyén munkaidőben kell kifizetni.

Mint látható, a Munka Törvénykönyve pontosan rendelkezik a munkabér elszámolásának és kifizetésének módjáról.

Vagyis a munkavállaló nem köteles bankszámlával rendelkezni ahhoz, hogy megkapja a fizetését. Bankszámla hiányában a munkáltató a munkabért készpénzben köteles kifizetni. Ennyi!

Minden más süket duma és önfényezés.

Szakszervezeti vélemény.
fotó: origo.hu