Az érintett munkavállalók alapvető jogát sértő gyakorlat ellen tiltakozunk a napi pihenőidő és a heti pihenőidő egy időben való kiadása kapcsán.

Megosztom

A 27851-39/2021/MAV iktatószámú levelében dr. Homolya Róbert a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a munkavállalók számára biztosítandó pihenőidők biztosításával kapcsolatban azt állítja, hogy

a munkáltató minden esetben a hatályos jogszabályok szerinti előírásoknak megfelelően jár el.

Ezúton hívjuk fel szíves figyelmét, hogy tudomásunk szerint a MÁV Zrt. az egyenlőtlen munkaidő-beosztású munkavállalók esetében a heti pihenőidőt úgy adja ki, hogy az azt megelőző munka befejezése után a napi pihenőidőt nem biztosítja.

A MÁV Zrt. ezen gyakorlata nem felel meg a 12/2020. (VI.22.) AB határozatban foglaltaknak, amely szerint a napi pihenőidő és a heti pihenőidő egy időben való kiadása nem egyeztethető össze az Alaptörvény XVII. cikk (4) bekezdésével, tekintettel arra, hogy a napi és a heti pihenőidő önálló jogcímen illeti meg a munkavállalókat.

Mindezek figyelembevételével a MÁV Zrt. jogellenesen jár el akkor, amikor a heti pihenőidővel együtt kiadottnak tekinti a napi pihenőidőt is.

Ezúton kérjük, hogy a jövőben a napi és a heti pihenőidőt önálló jogcímen szíveskedjenek biztosítani az érintett munkavállalók számára, és a ki nem adott pihenőnapokat rendkívüli munkának minősítsék az annak megfelelő bérezéssel.

Amennyiben a MÁV Zrt. a munkavállalók alapvető jogát sértő gyakorlatán nem változtat, úgy az érintett munkavállalók számára – kérésük esetén – segítséget nyújtunk az Alaptörvényben deklarált pihenéshez való joguk érvényesítése érdekében.

2022.02.18. Dr. Homolya Róbert – válasz a 27851-39-2021-MÁV iktatószámú levelére.

Szakszervezeti álláspont.
fotó: Internet