Ismételt tájékoztatás kérése – felhívás és szolidaritás kinyilvánítása

Megosztom

Tisztelt Elnök-vezérigazgató Úr!

Értesüléseink alapján, amely vélhetően az Ön számára is ismeretes, a vasutasok így tagjaink körében okkal nagy felháborodás övezte a MÁV Zrt. újabb egyoldalúan végrehajtott intézkedését.

Nevezetesen az un. “differenciált teljesítmény elismerésnek” aposztrofált jutalomosztást. Ismereteink arra engednek bennünket következtetni, hogy a február hónapban a 0 Ft-tól, a több százezer forintot terjedő összeg került kiosztásra a vasutasok között.

Az önálló munkáltatását folytató főnökségeken pl. forgalmi csomópontokon szolgálók jelentős többségénél az éves teljesítményüket 0 Ft kifizetésével, míg nagyjából a MÁV Zrt. munkavállalóinak 10%-nál az ítészek pár tízezertől akár 300.000 Ft- t is meghaladó összeggel fejezték ki az egész éves munka iránti elismerésüket.

A meglehetősen szürreális intézkedés körülményeiről, figyelemmel arra, hogy korábbi ezirányú megkeresésünkre a MÁV Zrt. érdemeinek semmiképpen sem mondható válaszul szolgált, az Mt. 272. § (4) bekezdésében foglalt jogunkkal élve, ismételten a 233. § (1) bekezdés a) pontjának megfelelő terjedelmű, és végre valahára érdemi tájékoztatást kérünk, amely nélkülözi a visszaélésszerű joggyakorlás tüneteit.

Nevezetesen:

  • Milyen anyagi forrásból fedezte a MÁV Zrt. a kifizetéseket?
  • A MÁV Zrt. mekkora mértékű anyagi forrást használt fel a differenciált teljesítmények elismerésére.
  • A MÁV Zrt. mikor küldi meg szakszervezetünk számára azon EVIG utasítást, vagy más elnevezésű dokumentumot, amelyből kiderül milyen előírások figyelembevételével kellett az elismerőnek az elismerésre szolgálókat felismerni? (Tehát mik voltak azok a cselekedetek, amelyek a keveseket megkülönböztették a többektől.)
  • Miért nem a MÁV Zrt. KSz 11. §-ban foglaltak betartásával járt el a munkáltató? (Ugyanis csak utólag, a döntése meghozatalát követően tájékoztatta a Központi üzemi tanácsot, illetve a képviselettel rendelkező szakszervezeteket.)
  • Ugye nem hiába reménykedünk, hogy az úgymond nagy szakszervezetek vezetőivel informális egyeztetés nem történt a szolgai tudomásul vétel kikényszerítése érdekében?

Szakszervezetünk ezúton is Önt, mint a MÁV-START Zrt. tulajdonosi jogok gyakorlóját, hogy minden lehetőségére álló módon sarkallja a döntéshozókat arra, hogy a mozdonyvezetők bérkövetelését teljesítsék.

Ez esetben ugyanis mód nyílik arra is, hogy a vasutasok érdekeit egyáltalán nem szolgáló tavaly a szakszervezeti vezetők egy részével megkötött és idén januárban nagy sietve módosított hároméves bérintézkedés megállapodás ismét módosulhasson.

Béremelésről állapodtak meg az állami cégeknél (2021. jún. 28.)

Mi által nemcsak a magukért kiállni akaró és tudó mozdonyvezetők, hanem a más szakterületeken foglalkoztatott vasutasok esetében is az elfogadhatatlanul elmaradt, 2021 évi alapbéremelés megfelelően méltó kárpótlást nyer.

Ugyanakkor a MOSZ által meghirdetett SZTRÁJK elkerülhetővé válik.

Hangsúlyozzuk szakszervezetünk a bérharcban résztvevő vasutasokkal változatlanul szolidáris, és amennyiben a sztrájkra sor kerül, annak eredményessége érdekében erejéhez mérten, a jog kínálta kereteken belül támogatja.

2022.02.14. Dr. Homolya Róbert Ismételt tájékoztatás kérése – felhívás és szolidaritás kinyilvánítása.

Szakszervezeti álláspont.
fotó: Internet