Nézzük a TV-t

Megosztom

Többször meg kellett nézni az inkriminált riportot, mert nehezen hittünk a fülünknek, amikor a két imposztort hallgattuk. Mi okból tudja magát valaki mindenki előtt ennyire kiábrándítóan lealacsonyítani?

Béremelésről állapodtak meg az állami cégeknél (2021. jún. 28.)

Persze mindenki igyekszik ezekre a kérdésekre válaszokat találni.

A egyik lehetséges választ, a nagy szakszervezetek vezető tisztségviselőinek az egyre másra a felszínre kerülő, munkáltatató nyújtotta kegyek ismerete adja.

Például az egyik Góliát szakszervezet elnökével a MÁV részéről történő egyedi és különleges elbánás egyfajta magyarázattal szolgál a riportban megelégedettségéről szóló mondataira.

Az elnök úr ugyanis nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel. Ha ennek ismeretében is bírja a tagság bizalmát, az egy dolog. Nyilván nem találtak nála alkalmasabbat. Különben, Sztalin apánk sem diplomázott a Lomonoszovon, elvtársai mégis rendre a Szovjetunió Kommunista Pártjának szeretett vezetőjévé választották.
Talán éppen a fent említett történelmi példa szolgált bíztatásul a MÁV Zrt. vezetésének arra, hogy a a társaság bérbesorolási utasításának előírásait, szellemiségét feledve a hivatásos forradalmár elnököt a felsőfokú végzettség hiánya ellenére kiemelt javadalmazásban részesítse.

Azonban a munkáltató, miként minden más vasutast igyekszi az elnököt is motiválni. Ezért a kettő millió körüli havi munkabért, mint hírlik azzal a serkentő kikötéssel folyósítja, hogy a nyugdíjba vonulásáig felsőfokú végzettséget szerez. A diplomaosztót vélhetően a Fiumei úti Nyudíjhivatalban fogják megtartani, így a diplomát és nyugdíjas voltott igazoló határozatot egyidőben átvéve megelégedetten vonulhat nyugdíjba.

Magunk hőn reméljük, az elnök úr hosszan tudja majd élvezni a boldog nyugdíjas élet nyújtotta gyönyöröket.

De az sem baj, ha esetleg az államvizsga nem sikerül.
Hiszen a nyugdíjas léthez már tényleg nem szükséges semmilyen képesítés, nem beszélve arról, hogy egy nyugdíjason mit tudna számonkérni a MÁV Zrt. kikupálódott főjogásza.

Talán visszakövetelné a felvett munkabért?

Ugyanakkor azért nem értjük, hogy a MÁV Zrt. más munkavállalóknál miért nem alkalmazza az elnök úr esetében követett obligát eljárását.

Mondjuk a forgalmistáknak miért nem elég, ha nyugdíjazásukkor levizsgáznak az F2 utasításból, vagy legalább a tisztképző záróvizsgáit kitolnák számukra addig?

Vagy a jogi ügyek intézőinek a római jogból való sikeres vizsga jelentené a nyugdíjas lét kezdetét. Addig pedig nagyszerűen el lehetne boldogulni logikával és józan ésszel.

De nincs tudomásunk a kevéssé szigorú elvárás alkalmazásáról. Holott az bizonyára teljesen jogszerű és etikus. Hiszen ha Caligula kedvenc hátasát konzullá kinevezhette, akkor miért ne élhetne hasonló kiváltságokkal a MÁV vezetője is, ha az arra általa érdemesnek tartottakról van szó. A római Császár pacija biztosan különlegesen tudott nyeríteni, amiért a konzuli címet kiérdemelte.

Bacsó Péter klasszikus filmje óta tisztában vagyunk vele, hogy semmi sincs ingyen.

A tanú – Tudja, Pelikán elvtárs egyszer majd…

Egy másik szakszervezet elnöke a MÁV-Start-nál évek óta fizetés nélküli szabadságon van, és a másik áruló jómadárhoz hasonlóan ugyancsak pazar tulajdonságokkal bírhat, hogy ők ketten minden szabályt és gyakorlatot felülírva érdemesek a különféle kegyekre.

Például olyan alázatosan járultak az Úr színe elé aláírni a 2021. évre vonatkozóan a 0 százalékos alapbéremelést biztosító arcpirító “bérmegállapodást”, amennyire csak lehetett. Majd utána nem szégyenlették a médiában ország-világ csúfjára felmagasztalni nagyszerű tettüket.

Korrektségnek, tisztességnek még a látszatára sem adnak.

Csak maguknak kaparnak. Hogy melyikük zsebébe folyik be több appanázs, nem tudjuk. De az biztos, hogy mindketten a sokszorosát kapják egy keményen és tisztességesen dolgozó vasutas munkabérének.

Szerkesztőségi vélemény.
fotó: Internet