Mi állhat a kopasz frizura hátterében?

Megosztom

Bizonyára sokunknak feltűnt, hogy a MÁV Zrt. nagyjai, illetve szakszervezeti vezető is újfent kopasz frizurát viselnek.

A kopasz férfifej egyáltalán nem újkeletű trend. A történelem folyamán különböző okokból borotválták a férfiak a fejüket.

Ilyen volt a vallás, kultúra, büntetés vagy éppen a sorkatonaság.

A kopaszságot, mint divatot a MÁV Zrt.-ben az elnök-vezérigazgató úr vezette be, aki tarra borotvált fejjel vette át annó a stafétabotot Dávid Ilonától. Majd nem sokkal később, szűkebb és tág környezetében ketten is megjelentek kopasz frizurával.

Egyesek szerint a kopaszság kéz a kézben jár a férfi erővel és a határozott, céltudatos jellemmel.

Ilyen szempontból érthető az elnök-vezérigazgató mezítelen feje. Neki az erőt, a határozottságot és a céltudatosságot kell sugároznia munkavállalói és az érdek-képviseletek felé is.

De vajon miért tüntette el hajkoronáját a másik kettő?

Erre asszociálva egy bibliai történet juthat eszünkbe. Ki ne ismerné Sámson történetét?

Sámson nagy erejű zsidó hős, Izrael népének egyik karizmatikus vezetője volt. Angyal adta hírül addig magtalan anyjának, majd apjának, hogy fiuk születik, aki Istennek szentelt ember lesz, aki nem ihat bort és nem vághatja le a haját. Sámson hatalmas erejű férfivá serdült, aki puszta kézzel ölt oroszlánt.

Először egy timnai filiszteus lányt vett feleségül, de megharagudott annak rokonaira, és elhagyta a feleségét. Onnantól fogva engesztelhetetlen ellensége lett a filiszteusoknak. Nagy erejével sokakat megölt közülük, ezért a filiszteusok rábírták a szeretőjét, a közülük való Delilát, hogy csalja ki Sámsonból, hogy mi a titka roppant nagy erejének. Megtudva, hogy a titok a nyíratlan hajában rejlik, Delila álmában megnyírta Sámsont, aki ezzel elveszítette erejét. Sámsont így a filiszteusok könnyen elfogták, szemeit kiszúrták és rabszolgaként dolgoztatták. A filiszteusok gúnyt űztek Sámsonból, elővezettették a börtönből, játszania és táncolnia kellett előttük, hogy gyönyörűségük teljék Sámson nyomorúságában.

Végül Sámson teljesen kimerülten, egy oszlopnak támaszkodva így fohászkodott az Úrhoz:

Adj erőt még egyszer, én Uram, hogy bosszút állhassak rajtuk a két szememért.

Sámsonnak erre újra kinőtt a haja, és újra eltöltötte az erő, mint hajdan. Összezúzta a mulatozókat, rájuk döntötte az épületet, amely őt is maga alá temette.

Nos, sok minden állhat a „kettő” kopaszságának hátterében.

Lehet, hogy az új stílusukkal csak a nagyfőnöknek akarnak imponálni, de az is előfordulhat, hogy a jellemükből adódó egyéb frusztráltságukat akarják ezzel ellensúlyozni. Az sem kizárt, hogy Sámson esetéhez hasonlóan, a nagyfőnök fosztotta meg két talpnyalóját hajkoronájuktól, biztosítva ezzel a hozzá való örökös hűséget…

Szerkesztőségi vélemény.
fotó: istockphoto.com