Gyásznap Tapolcán.

Megosztom

Az újév első napján négy ifjú meghalt egy 17 éves lány életért pedig az orvosok küzdenek, miután az öt ifjú végzetével terhelt autó a Tapolcáról 09:34 órakor induló vonattal ütközött.

A város polgármestere a tragédia okán január 2.-át gyásznappá nyilvánította.

A borzalomról a MÁV, lakonikus rövidséggel, a részvétnyilvánításról sajnos megfeledkezve nyilatkozott, és mint Pilátus mosta kezeit.

……. a fénysorompó működött, tilos jelzést mutatott. A vonaton senki sem sérült meg. …….

MÁV Kommunikáció

A vonaton hála Istennek nem, viszont az összeroncsolt autóban aratott az iszonyatos halál.

Halálos baleset a vasúti átjárónál.

Ki volt a hibás? No igen.

Ki más, mint az autó ifjú – vélhetően rutintalan – vezetője, mert ki tudja miért elnézte az életmentő piros villogást.

Egy pár másodperces, vagy még annyi sem kihagyás, és az autóban utazó gyerekek családjaira szakadt a felfoghatatlan tragédia. Valóban vétlen a MÁV, és nincs teendője?

Talán mégis!

Főként akkor, ha vasút által készített elemzéseknek a döntéseiket felelősen meghozók elhiszik, hogy azon vasúti útátjárókban ahol fényjelzőn kívűl legalább egy félsorompó is fedezi a vasúti átjárót egy nagyságrenddel kevesebb a jármű ütközés, és a következtében történő halál, vagy súlyos sérülés.

Ez ügyben egykoron a VDSzSz Szolidaritás érdekvédelmi alelnökeként többször is szót emeltem a vasút nagyjainál, mindhiába.

Gyakorlatilag két érvre hivatkoztak.

Jobban kell figyelni, mármint a sofőröknek, és túl sokba kerül a félsorompó felszerelése és üzemben tartása.

Hőn reméljük a tapolcai polgármester szavainak lesz foganatja, és ha a MÁV konok illetékesei továbbra is vonakodnak, úgy a közlekedési kormányzat megtalálja a módját, hogy rábírja a pályavasút vezetését, az évente életek sokaságát megmentő a vasúti útátjárókat fedező fényjelző berendezéseket kiegészítő automatikusan működő félsorompók azonnali telepítésének elkezdésére.

Szakszervezetünk a tragikusan elhunytak családjai felé részvétét fejezi ki, és a sérült leánynak mielőbbi gyógyulást kíván.

készítette: BÁRÁNY BALÁZS
fotó: nlc.hu