A mozdonyvezetőkkel közös sztrájkra is készen állunk tagjaink érdekében az RCH-nál.

Megosztom

Kedves Tagtársak!

A Rail Cargo Hungaria Zrt-nél ki tudja milyen körülmények között kreált 2022. évre párszerveződés által is bérmegállapodásnak aposztrofált – munkaviszonyra vonatkozó szabálynak nem minősülő – valójában munkáltatói diktátum okkal váltott ki haragot az egyre inkább kihasznált, ám annál inkább pórul járó vasutasok között.

Mivel a vasutasokkal még véletlenül sem egyeztetett kihirdetett javadalmazási csomag messze elmaradt a tagjaink által elvárt, a családjuk és a maguk boldogulásához szükséges méltányos bérfejlesztéstől
Szakszervezetünk felhívásának (követelésünk) ellenére ez évben pótlólagos bérfejlesztést a Rail Cargo Hungaria nem hajtott végre.

Amely azért is terhes, mert a vásárló értékéből jelentősen veszített jelenlegi alacsony alapbér szolgál bázisul, a jövő évre adományozott szerény alapbér “emelésnek”.

(Ahogyan az sem szolgálja a munkavállalók boldogulását, hogy a munkáltató végtelen jóságának évek óta tartó adományaként az Alkotmánybíróság által is megerősített Mt. rendelkezések alkalmazását a napi pihenőidők kiadása során – hivatkozva a megoldhatatlan munkaerőhiányra – elszabotálja.
A permanens jogsértés következtében az amúgy is közismerten, a hosszútávon rendkívül káros hatásokkal együtt járó fordulószolgálatos munkaidő beosztásban foglalkoztatott vasutasok (közöttük a tagjaink) a Rail Cargo Hungaria Zrt. ugyanúgy, ahogyan a MÁV is megkurtítja a pihenőidejüket.
Ezáltal óhatatlanul veszélyezteti az érintett munkavállalók egészségét, részben megfosztja őket szabadidejük hasznos eltöltésétől.)

A válaszra sem méltatott pótlólagos bérkövetelésünk teljesítésének elmaradása, a vártnál jóval magasabb infláció miatt jelentős mértékben növelte a tagjaink megélhetési gondjait.

Nem véletlen, hogy a MOSZ nem volt hajlandó aláírásával kalap lengetve hajbókolni a méltatlan bérintézkedéshez.

Az pedig, hogy szakszervezetünket látványosan távol tartják, a bértárgyalásoktól mindennél többet elárul a munkáltató vezetésének, és a rövid pórázon tartott kápó szakszervezetek munka harcedzett vezetőinek meghitt viszonyáról.

Az általunk kifogásolt „megállapodásban” nem véletlenül szerepel a “reprezentatív szakszervezetek” idejétmúlt kifejezés.

Ugyanis az Mt. az idézett fogalmat 2012 január elsejétől nem alkalmazza.

Helyette a kollektív kötési jogosultsággal rendelkező szakszervezet kifejezés lépett hatályba.
Amelynek feltétele, hogy az adott szakszervezet az adott munkáltatónál munkaviszonyban álló munkavállalók legalább 10%-t tagjai között tudhassa.

Viszont a Rail Cargo Hungaria Zrt.-nél vélhetően a kiváló érdekvédelmi munka hozadékaként tudomásunk szerint a VDSzSz Szolidaritás az egyre zuhanó taglétszáma miatt a KSz. kötési jogosultságot, már egy ideje elveszítette, amelyről a Cargo nem óhajt tudomással bírni és csak úgy, mint ahogyan a VDSzSz Szolidaritás diszkrét bájjal hallgat.

Viszont az elnéző és megértő magatartásnak úgy tűnik jelentős ára van.

A valaha nagy múltú szervezet szégyenszemre, már hosszú ideje csupán, a kegyes gazdának, a munkavállalókat jobbára sújtó döntéseinek legitimálására van kárhoztatva.
Még a véleménynyilvánítási szabadsága is, a szolgai alárendeltségéből fakadóan, a munkáltató vezetésének sajátos érdekei miatt és akarata szerint, lényegében csak a munkáltatói hivatalos álláspont megerősítésére – magasztalására – korlátozódhat.

(A többi aláíró vitéz fémjelezte szervezeteknek a Cargonál jegyzett tagszáma talán még eléri a 200 fő/szakszervezet körüli mértéket.)

Hangsúlyozzuk!

A Cargo által a napokban örvendezve közzétett bér paktumot a Rail Cargo Hungaria Zrt. nél is képviselettel rendelkező Szakszervezetünk, mivel az a keresetek vásárlóerejét nem hogy növelni, de még megőrizni sem képes nem fogadja el, és mindenkori erejéhez mérten fog cselekedni tagjai szociális helyzetének javítása érdekében.

Tudomással bírunk arról, hogy a mozdonyvezetők a nemtelen úgymond bérmegállapodás megváltoztatása érdekében jelenleg a sztrájkkészségüket mérik. Szakszervezetünk maga is kész az egyelőre még szerénynek mondható tagságával csatasorba állni, a tisztességes szabad szemmel is jól látható reálkereset növekedést eredményező bérfejlesztés megvalósulása érdekében.

Szakszervezeti álláspont.
fotó: Internet