Egyetlen mondat: Ennyit és nem többet sikerült kiizzadnia a MÁV Zrt.-nek magából a KVSZ két megkeresésére.

Megosztom

Ahogyan a honlapunkon korábban már beszámoltunk róla, 2021. október 4-én levélben fordultunk a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójához a 2021. évi pótlólagos, valamint a 2021. december 31-i bérfejlesztés tárgyában.

Megkeresésünk fő okául az a sajnálatos tény szolgált, hogy az infláció éves mértéke levelünk megírásakor 5% felett járt. A jelen előrejelzések szerint pedig az 2021. év végén, már a 7%-t is elérheti.

Ez pedig azzal a következménnyel jár, hogy a vasutas munkavállalók munkabérének vásárlóereje, mivel az idén – a kevés kivételezettől eltekintve – nem volt alapbéremelés, jelentős mértékben csökkent.
Erre figyelemmel szakszervezetünk a MÁV Zrt.-nél, illetve a többségi tulajdonában álló gazdasági társaságainál 2021. január 1-től visszamenőleges hatállyal a 14. MMK-val bezárólag 10 %-os, a 15-17. MMK-ban pedig legalább 6 %-os bérfejlesztést kezdeményezett.

Javasoltuk továbbá az idén kifizetett bruttó 200.000 Ft alapbéresítését 2021. december 31-i hatállyal.

Ezen megkeresésünkre egy hónappal később, 2021. november 3-i keltezéssel érkezett válasz, miszerint:

Köszönjük a Szakszervezetük által tett javaslatokat, azokat a munkáltató lehetőség szerint megfontolja.

Ennyire tellett a MÁV Zrt.-től.

A fenti mondat papírra vetésével legalább három személy foglalkozott. Ebből az egyik a humánerőforrás vezérigazgató-helyettes, a másik a jogi főigazgató. A harmadik személy pedig a Munkajog szervezeti egység egyik munkavállalója.

Ez aztán a hatékony és eredményes munkavégzés!

Szóról-szóra megegyező válaszra érdemesítették szakszervezetünket a munkavállalók méltányos nyugdíjba-vonulásával kapcsolatos megkeresésünkkel kapcsolatban is, amelyben a MÁV-ÉVEK Program jogosulti körének kiszélesítésére tettünk javaslatot, tekintettel az egyenlőtlen munka-időbeosztásban foglalkoztatott vasutasok nem túl jó egészségi állapotára.

A MÁV Zrt. a fenti két megkeresésünkre adott „értékes” válaszait külön tértivevénnyel feladott borítékokban küldték meg szervezetünk székhelyére.

A MÁV Zrt. szellemileg alaposan kimunkált, lényegre törő, és érdemi válaszai alább olvashatóak.

készítette: BÁRÁNY BALÁZS
fotó: Internet