Béremelési hullám vasúton innen és túl.

Megosztom

A kulturális és szociális szektorban dolgozóknak 2022 januárjától 20%-al emelkedik az alapbére. A MÁV-Csoport munkavállalóinak 10%-al. A 2021. évi infláció jelenleg 5,5%-nál tart, és megállíthatatlanul tovább növekszik, veszélyeztetve az alacsony jövedelmű családok megélhetését.

A hivatásos örvendezők nagy sikernek könyvelték el, hogy 2021 Június 25.-én a MÁV-Csoportnál aláírásra került a 2021 és 2023 közötti Jövedelempolitikai Intézkedésekről szóló megállapodás, amely szerint három év alatt 15%-al fog emelkedni a megállapodásban szereplők alapbére úgy, hogy az első évben csupán 0%-os alapbéremelést hajt végre.

Azt mindenki döntse el maga, hogy “jó üzlet” volt-e a munkavállalói érdekképviseletek oldaláról az idei nyáron elfogadni, egy ilyen alacsony mértékű alapbéremelést, ráadásul három évre elhúzva kiporciózni.

A szeptemberi inflációs adatok sem túlontúl bizalomgerjesztők, kiváltképpen az elhíresült idei 0 százalékos alapbérfejlesztés tükrében.

kép: ksh.hu

Miközben az életünk minden szegmensére kiható üzemanyagárak is hétről hétre rekordokat döntenek. A munkába járás költsége sokaknál lassan, már a havi munkabért is felemészti. A térítési hozzájárulás emelése pedig a vasút vezetésének még nem jutott eszébe. De miért is jutna. Számukra a cég autóflottája rendelkezésre áll, és a naftát a vasút fizeti.

kép: holtankoljak.hu

Nézzük a vasút világán túl mekkora béremelések lépnek életbe 2022 Január elsejétől Magyarországon:

Szociális szektorban dolgozók20% béremelés;
A szociális területen az átlagbér 2010-ben 137.372 forint volt, az idei esztendőben pedig 306.073 forintra nőtt, jövőre átlagosan 370.000 forint lesz.
Pedagógusok10% béremelés.
Ápolók21% béremelés;
Jövő januárban az egészségügyi dolgozók átlagban 21 százalékkal keresnek majd többet, mint idén.
Postások9% béremelés;
2021-ben 4 százalékkal, 2022-ben 9 százalékkal, 2023-ban pedig 2 százalékkal nő a postások alapbére.
Volánosok10% béremelés.
Nemzeti Vízművek dolgozói7% béremelés;
2021-ben 4, 2022-ben 7, 2023-ban pedig 4 százalékkal emelkedik.
Kulturális területen dolgozók20% béremelés;
Az Állami Operaházban 2021 szeptember elsejétől átlagosan 27%-al nőtt a munkavállalók alapbére.
MINIMÁLBÉRBruttó 200.000 forint.
GARANTÁLT BÉRMINIMUMBruttó 260.000 forint.
forrás: origo.hu, penzcentrum.hu, odfsz.hu

Félreértés ne essék!

Nem azt mondjuk, hogy a többi szektorban dolgozó munkavállaló nem érdemli meg az “izmosabb” béremelést, hanem azt, hogy a vasutasok sem kapják olcsóbban a kenyeret.

Bárány Balázs a Korrekt Vasutas Szakszervezet elnöke éppen ezért, október elején levélben fordult a MÁV Zrt. Elnök-vezérigazgatójához és a Rail Cargo Hungaria Zrt. Vezérigazgatójához, követelve a még ez évben végrehajtandó és mielőbbi elengedhetetlen bérfejlesztést, illetve a pótlólagos keresetemelést.

A minap pedig Barsi Balázs a MOSZ elnöke szólította fel az elnök-vezérigazgatót, hogy vegye komolyan a szomorú valóságot, és a vasutasok számára biztosítson elfogadható jövedelmet, mivel a MOSZ álta sem aláírt un. három éves megállapodás tartalmazta bérintézkedések alkalmatlanok a vasutasok reálkereseteinek szabad szemmel is jól látható romlásának a megállítására.

Reméljük a nyári aláírók mindegyike képes lesz újragondolni cselekedetét, és némi merengést követően a tagjaik, a vasutasok érdekében hajlandók lesznek fellépni az egyre tarthatatlanabb munkabérek lényeges emelését követelve.

készítette: BÁRÁNY BALÁZS és NÉMETH VIKTOR
fotó: Internet