Humánum nélküli humán tájékoztató érdekvédelmi közönnyel, avagy vizsga vizsgahátán az előttünk álló félévben.

Megosztom

Nem lesz egyszerű időszak a következő bő 6 hónap, azon vasutasok számára, akik F1, F2 és függeléke, E1, E2 és E12-es utasításokból vizsgával rendelkeznek.

Az első hírek, miszerint jövőre változik a fentiekben felsorólt utasítások tartalma, ezért eltérések oktatásra, majd vizsgára kell mennie több ezer vasutasnak a budapesti relációban kiváltképp okoztak magas vérnyomást a kollégák között.

Majd jött egy kósza hír a Könyves Kálmán körúti székházból arról, hogy azon érintett munkavállalók, akiknek 2022 első félévében kell letenniük az Időszakos Vizsgát, idén évvégén lesznek erre kötelezve. Lett is a magas vérnyomás mellé koros álmatlanság, már ha két-három rövid szolgálat között bárki is tud nyugodtan aludni.

Már az első „behívók” is megérkeztek a korántsem boldog vasutasokhoz!

Van akinek alig két hét áll rendelkezésére felkészülni a jövőre várt időszakos vizsgára.

Az idő előtt kiszivárgott, nem kis riadalmat okozó hírből lett is Humánerőforrás Vezérigazgató-helyettesi tájékoztató! Amely megerősítette, mi több tájékoztatta 2021 szeptember 06.-án a MÁV Zrt.-nél képviselettel rendelkező szakszervezetek elnökeit az előrehozott időszakos vizsgákról.

Nem elég, hogy a Korrekt Vasutas Szakszervezet elnökét elfelejtette Steininger Zsolt Tamás humánerőforrás vezérigazgató-helyettes a címzettek közé felvenni, hogy az érintettek érdekében kifogást emelhessen, de tudomásom szerint ez idáig egyik szakszervezet sem tiltakozott eme mentálisan igencsak megterhelő, egyik pillanatról a másikra meghozott döntés ellen.
(Legalább is honlapjaikon nem lelni erre utaló jeleket.)

Pedig vannak olyan kollégák a MÁV hálózatán, akik az „alap” szolgálataik mellett 3 napos elektronikus biz.ber. oktatáson kell hogy átessenek, majd vizsgázzanak, ezt követően negyedéves oktatás és előrehozott időszakos vizsga tesztlapon, majd egy kis „szusszanás” karácsonykor és eltérések oktatás, majd újfent vizsga számítógépen.

Biztos nem megterhelő a létszámhiánnyal küzdő szolgálati helyeken mindezeket a szolgálatokon felül elvégezni, hogy a vasút zavartalanul működjön.

Az így okozott felesleges és elkerülhető stresszt a kollégáknak, amely különféle kórságok kialakulásának melegágya, még a túlórában kifizetett fizetés sem kárpótolja. Nem is beszélve arról, hogy a következő hónapokban a vasútra koncentráló családtag hiánya is komoly problémát okozhat a családokban.

Nem hiszem el, hogy ennyire nem lehet figyelembe venni, a vasutat minden másodpercben működtetők nem „csak” törzsszámok és rublikák különböző táblázatokban, hanem érző, szerető, humánus és méltóelbánást elváró emberek.

Persze mit is várhat a vasutas olyanoktól, akiknek fogalmuk sincs, mekkora erő és elszántság kell egy-egy ilyen vizsga megszerzéséhez és ismételt elvégzéséhez, mindezt fordulószolgálatban és „olykor” röviddel vissza vezényelve.

készítette: NÉMETH VIKTOR
fotó: Internet