Megosztom

131 éves a szakszervezetünk tevékenységét meghatározó Rerum Novarum

1891. május 15. -én XIII. Leó pápa Rerum Novarum (Új dolgok) címmel kiadta az első olyan enciklikát (egyházi körlevelet),amely a munkásokkal és a munkások jogaival foglalkozik.

A Rerum Novarum legfontosabb üzenete, hogy az egymás elleni küzdelem helyett partnerséget hirdetett a munkaadók és a dolgozók között. Együtt kell dolgozniuk a közös cél elérése érdekében. („Sem a tőke munka nélkül, sem a munka tőke nélkül nem lehet. Az egyetértés a dolgokban szépséget, azaz rendet hoz létre, míg ezzel szemben az örökös harcból kezelhetetlen zűrzavar keletkezik.“)

A munkaadók legfőbb kötelességei között említi, hogy a munkavállalókat ne tekintsék rabszolgának. Nem szabad több terhet rakni rájuk, mint amennyit elbírnak.
De mindenek felett az a kötelességük, hogy mindenkinek megadják a járandóságait. A munkások jogos bérének elvonása olyan bűn, mely az ég bosszuló haragját idézi magára. „A bér, amelyet a munkásoktól elvontatok, felkiált, és az aratók szava felhatolt a Seregek Urának fülébe.“ (Jak 5,4)

A Rerum Novarum felhívja a gazdagok figyelmét arra, hogy a szegények csekély vagyonában erőszakkal, ravaszsággal vagy kamatcsalással kárt ne tegyenek, már csak azért sem, mert a szegények nem elég erősek a védekezésre a jogsértések és a visszaélések ellen.

A Rerum Novarum elfogadta a szakszervezeti mozgalmak fontosságát is. A szakszervezetek fő feladataként a munkavállalók védelmét határozta meg. A szakszervezeteknek az egyenlőség és a méltányosság alapján kell szabályozni a munkáltatók és a munkavállalók kapcsolatát. Mind a két félben táplálniuk és erősíteniük kell a kötelességérzetet és az evangélium parancsainak megtartását. Ezeknek a parancsoknak a megtartása az emberek és a társadalmi viszonyok legnagyobb különbözősége mellett is biztosítják a társadalom összhangját.

A munkavállalókra az alábbi kötelességek vonatkoznak: a munkát tökéletesen és hűen végezzék. Semmiféle kárt ne okozzanak a tulajdonos vagyonában.

Dr. Berán Ferenc katolikus pap Rerum Novárumról szóló összefoglalója az alábbi linken hallgatható meg:

https://www.youtube.com/watch?v=x3wKJdIe7XE

Összeállította: Márkus Szilvia
Fotó: Internet